Áyurvéda gyógyászat
Az Áyurveda gyógyászat hazánkban egyre népszerűbbé válik, miután az emberek tapasztalják, hogy a betegségek tüneti kezelése a hagyományos orvoslás (gyógyszerek, antibiotikumok) alapján csak ideiglenes kezelés, a valódi ok feltárása nélkül újra - és újra visszatérő, egyre súlyosabb problémákat okoz.
Az Áyurvéda gyógyászat az élet megismerésének, a helyes életvezetésnek a tudománya. Szanszkrit szó, ayur = élet és a veda = tudás, megismerés.
Egy teljes életszemléleti rendszer, melynek egy része a gyógyászat. A gyógyászat két dologgal foglalkozik: elsősorban az egészség megőrzésével, másodsorban a betegségek gyógyításával.
Az Áyurvéda gyógyászat nem egy misztikus, mágikus, vallásos rendszer, hanem egy, az idő által igazolt, tudományos alapokon nyugvó, ellenőrizhető és tudományos kutatási módszerekkel igazolható komplex orvostudomány, amelyet ma az orvostudományi egyetemeken oktatnak.
Az Áyurvéda gyógyászat egyike a világ legrégebbi gyógyászati tanainak, hiszen az indiai bölcsek már az i. e. 7. században kidolgoztak egy elméletet az egészségről, a betegségről, a fiziológiáról, a tudatról, az étrendről és a gyógyszerekről, melyek hatékonyak, használatuk manapság is széles körű, és mentesek a káros mellék-, esetleg évek múlva jelentkező utóhatásoktól is.
Az áyurvéda gyógyítás során a specialista felméri a páciens lényegét. A következő testi paramétereket méri fel: testalkat, bőr, szem, fog, haj, hang, beszéd, memória, fizikai aktivitás, alvás, álmok, szélsőséges érzelmek, betegséghajlam, étvágy, ételadag, széklet, szomjúság, vizelési gyakoriság, izzadás, pénzköltés tulajdonságokat.
Az áyurvéda gyógyászatnak külön táblázata van, ahol négyféle személyiségtípusokat (dosát) különböztet meg: vata, pitta, kapha.
Az áyurvédagyógyászat az egyéni alkatnak megfelelő, uralkodó dosát kezeli. Az aránytalanul megnövekedett dosát csökkenti, így például a Kapha alkatra hevítő, szárító terápiát alkalmaz, mivel az hideg és nedves tulajdonságú. Hevítés és nedvesítés használ a Vatának, hiszen hidegségre és szárazságra hajlamos. A Pitta esetében pedig hűtés és szárítás a csökkentő hatás, mert az ő sajátosságai a melegség és a nedvesség. A dosákat szükség esetén ezzel ellentétes módon erősíti.
A táplálékok és gyógynövények tulajdonságai összhangban állnak ízükkel, alkotóelemeikkel, hevítő vagy hűtő hatásukkal, a szervezettel való energiaközlésük módjával. Az ayurvéda hat uralkodó ízt, és szintén hat - páronként ellentétes - minőséget különböztet meg. Energiája szerint a hat íz két csoportra osztható: erős, savanyú és sós - hevít, vagyis növeli a Pittát, míg az édes, fanyar és keserű hűt, tehát és csökkenti azt.
Csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk! Szomjasan ne együnk, éhesen ne igyunk! Legalább 32-szer rágjunk meg minden falatot! Ne együnk egyszerre kétmaroknyinál több ételt, mert gyomrunk kitágul, és még többet fog követelni!
Az érzelmek is rendelkeznek egyfajta ízzel, zamattal, amely befolyásolja a testet. Keserű érzelem például a bánat, fanyar a félelem (ezek növelik a Vatát), savanyú érzelem az irigység, erős pedig a harag, amely a Pittát fokozza. Édes érzelem a vágy, és sós a mohóság, amely a Kaphát növeli. Az ízek és érzelmek összefüggése miatt még lelki, érzelmi problémáinkon is segíthetünk a megfelelő ételekkel és gyógynövényekkel.
Forrás:internet